Bloedend tandvlees – oorzaak en gevolg

Wat bloedend tandvlees betekent

Bloedend tandvlees wordt veroorzaakt door het onvoldoende verwijderen van tandplak. Tandplak bevat bacteriën die het gezonde weefsel om de tanden aanvalt. Dit zorgt ervoor dat het tandvlees ontstoken en geïrriteerd raakt, waardoor het kan gaan bloeden tijdens het poetsen of flossen. Dit heet Gingivitis en is de eerste fase van tandvlees ontstekingen. Gingivitis is meestal een pijnloze aandoening en bloedend tandvlees kan het enige symptoom zijn. Enkele andere symptomen kunnen zijn gezwollen, rood of zacht tandvlees; aanhoudende slechte adem of smaak; tanden die los zitten; en een verandering in de manier waarop je tanden op elkaar sluiten wanneer je bijt. In dit stadium kan de ontsteking nog worden behandeld en volledig worden opgelost. Het is dus belangrijk om bloedend tandvlees niet te negeren!

Opeenstapeling van tandplak

Tandplak dat niet verwijderd wordt, zal uiteindelijk het tandvlees verslappen en teruggetrokken tandvlees tot gevolg hebben. Zodra je tandvlees begint terug te trekken, kunnen er ruimtes ontstaan tussen de tanden en het tandvlees. Bacteriën kunnen zich dan ophopen in deze holle ruimtes, waarbij zowel het tandvlees als het kaakbot worden aangevallen. Tandplak zal uiteindelijk verharden met als gevolg dat Gingivitis zich kan vorderen tot de ernstiger aandoening genaamd Parodontitis. Parodontitis kan tot tandverlies leiden en uw algemene gezondheid beïnvloeden.

Het is belangrijk om uw tandarts te bezoeken bij de eerste tekenen van bloedend tandvlees. De tandarts kan de conditie van uw tandvlees beoordelen en eventueel een behandeling voorschrijven. In zeldzame gevallen kan bloedend tandvlees een indicatie zijn van een (ernstige) bloedafwijking.

Bloedend tandvlees kan uw algehele gezondheid beïnvloeden

Tandvleesontstekingen zijn gelinkt aan ernstiger aandoeningen zoals diabetes, hart problemen, beroertes en kanker. Zelfs de mannelijke seksuele gezondheid kan worden beïnvloed door tandvlees problemen. Wetenschappers geloven dat ontstekingen veroorzaakt door parodontale ziektes verantwoordelijk kunnen zijn voor de ontwikkeling van deze andere aandoeningen. Nog meer redenen om uw bloedend tandvlees niet te negeren!

Risicofactoren

Leeftijd: Het ontstaan van tandvlees ontstekingen neemt toe met het ouder worden. 50% van de volwassenen van 30 jaar of ouder en 70% van de personen ouder dan 65 jaar hebben een tandvlees ontsteking.

Stres: Stress is gekoppeld aan vele ernstige aandoeningen, met inbegrip van parodontale ziektes. Onderzoek toont aan dat stress het moeilijker maakt voor het lichaam om infectie te bestrijden, met inbegrip van parodontale ziekten.

Medicatie: Sommige voorgeschreven medicijnen kunnen uw risico op tandvlees ontstekingen verhogen, zoals antidepressiva, bepaalde hartmedicijnen en orale anticonceptiva. Bespreek met uw arts of tandarts of uw medicijn uw tandvlees kan beïnvloeden.

Erfelijkheid: Sommigen van ons hebben helaas aanleg om tandvlees ontstekingen te ontwikkelen. Als u denkt dat dit op u van toepassing is, kan uw tandarts een eenvoudige genetische test uitvoeren om uw risico te bepalen.

Andere risicofactoren:

  • Slechte mondhygiëne
  • Slechte voeding
  • Tandenknarsen
  • Roken